Бюджетната комисия върна привилегиите в сектор „Сигурност“ 30.11 | 19:31

Депутатите приеха на второ четене проектобюджетите на държавата, НЗОК и ДОО

От iNews.bg

Бюджетната комисия в парламента гласува на второ четене да отпаднат текстовете в проектобюджета за 2016 г., с които финансовото министерство предлагаше да бъдат орязани придобивките в сектор "Сигурност" - МВР и армията. Това предложение направи председателят на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ на днешното извъредно заседание.

Днес в продължение на шест часа бяха приети проектите за бюджети на държавното обществено осигуряване, на Националната здравноосигурителна каса и законопроекта за държавния бюджет за следващата година. Трите законопроекта се очаква да бъдат обсъдени утре на изънредно пленарно заседание на парламента.

Предложенията за реформи в сектора на сигурността бяха вкарани от кабинета в последния момент по инициатива на министъра на финансите Владислав Горанов. След безпрецедентните полицейски протести обаче депутатите от управляващото мнозинство обещаха да оттеглят спорните текстове между дветете четения, което днес стана факт. Утре пленарна зала ще гласува окончателно отхвърляне на промените.

Членовете на комисията от БСП и "Атака" напуснаха заседанието в знак на протест срещу това, че част от законопроектите за второ четене са били раздадени на депутатите-бюджетници минути преди началото. Румен Гечев от БСП нарече случващото се "атентат против демокрацията в България".

Бюджетната комисия гласува пенсиите да се увеличат от 1 юли 2016 г. с 2.5%, земеделските производители да плащат с 10% по-високи осигуровки, а обезщетението за безработица - 7 лв на ден, и майчинство - през втората година - 340 лв, да остане на тазгодишното равнище, съобщи БНР. Приетите числа са същите, каквито предлага правителството.

Бюджетната комисия одобри увеличение на заплатите на служителите в Националния осигурителен институт с общо 2 млн. лв. догодина, за което настоя при първото четене на проекта управителят на НОИ Бисер Петков. Парите ще дойдат от подобрената събираемост и са признание за това, че институцията е изпълнила програмата за 10% съкращения през тази година.

Комисията одобри бюджета и на Националната здравноосигурителна каса - НЗОК, който налага лимити на дейностите и на разходите. На заседанието присъства омбудсманът Мая Манолова, която има възражения по проектобюджета и споделя опасенията на пациентските организации, че с него се ограничава изборът на пациентите и се създават и предпоставки за корупция.

Комисията реши да увеличи финансирането на културата с 10 млн. лв., които ще бъдат поделени между Министерството на културата и общините.

С друго решение депутатите увеличиха с 20 млн. лв. квотата за ваучери за храна, които могат да купуват фирмите. Така догодина общата сума по това перо ще е 260 млн. лв.

Водещи