Бюджетната комисия прие актуализацията на бюджета на НЗОК 04.08 | 11:51

Очаква се по-късно законопроектът да бъде гласуван от Народното събрание

От iNews.bg

Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) беше приета на второ четене в рамките на парламентарната бюджетна комисия, информира БТА. В гласуването участваха само депутатите от БСП и ДПС. Тези от партиите ГЕРБ и "Атака" не присъстваха на заседанието. От Коалиция за България не застанаха зад актуализацията на държавния бюджет.

Припомняме, че парламентът прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет. Това стана по време на извънредното заседание на депутатите в Народното събрание. Измененията бяха приети със 117 гласа "за", 61 гласа "против" и нито един въздържал се.

Припомняме, че миналата седмица народните представители гласуваха на първо четене и актуализацията на бюджета на Касата. Тогава на първо четене мина и актуализацията на държавния бюджет. 

Внесеният от правителството в оставка законопроект предвижда увеличение на дефицита до 2,7% и ръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева. От получените средства 225 милиона лева ще бъдат насочени към бюджета на здравната каса, а 2,7 милиарда – като буфер за финансовата стабилност на страната.

На своето извънредно заседание, насрочено за 14:00 часа, депутатите ще разгледат на второ четене двата законопроекта. 

Водещи

Най-четени