Бюджетът чака 71 млн. лв. от новия акциз върху горивата за отопление 09.09 | 18:02

Вече ще пълним газ за печката у дома и на бензиностанцията

От Кристиан Костурков

В държавния бюджет ще влязат около 71 млн. лв. повече от акцизи. Това ще стане заради вдигането на ставката върху горивата за отопление. В момента те са с доста по-ниски акцизи от тези за автомобилите. Това обаче се променя с приетите днес от Министерски съвет изменения в Закона за акцизите и данъчните складове. Те предвиждат увеличение на ставките върху горивата за отопление като дизел, керосин, пропан бутан и т.н., които на практика се изравняват с тези, с които се облагат същите продукти, когато се използват като моторно гориво.

Така например акцизът върху дизеловото гориво, което хората използват за отопление, в момента е 50 лв. за 1000 литра. Според промените в нормативната уредба, които трябва да бъдат одобрени и от парламента, тази нафта ще започне да се облага с 645 лв. Точно с толкова в момента е акцизът за дизела, който купуваме по бензиностанциите.

Промените в закона ще увеличат и цената на газ пропан бутан. В момента това гориво, когато се продава като автомобилно, се облага с 340 лв. на тон. Ако се използва за отопление обаче акцизът му е 0 лв. Ако и парламентът приеме измененията в закона, пропан бутан за отопление също ще започне да се облага с 340 лв. акциз.

Макар и да не е особено популярен като гориво за отопление в домакинствата, мазутът, използван за тези цели също ще поскъпне. Акцизът върху него сега е 50 лв. на 1000 литра, а измененията в закона предвиждат той да стане 400 лв.

Увеличаването на акцизните ставки за енергийните продукти, използвани като гориво за отопление, е практиката на значителна част от държавите членки на ЕС. Целта е предотвратяване на възможностите за злоупотреби и отклонение от акцизно облагане чрез неправомерно използване на тежки и маркирани горива не по предназначение като гориво за отопление, а като моторно гориво, обясняват от МС.

С измененията в закона се разрешава и пълненето на бутилки с газ пропан бутан за отопление директно на бензиностанциите. Това става чрез включването на изричен текст, даващ право пълненето на втечнен нефтен газ в бутилки, предназначен за използване като гориво за отопление, за който акцизът е заплатен, да не се извършва в данъчен склад. Досега бутилките с пропан бутан за отопление по бензиностанциите се продаваха директно напълнени, но клиентите нямаха право да го направят на място. С измененията на закона и изравняването на акциза обаче това вече е възможно.

Водещи