Бюрокрацията по ОП "Конкурентоспособност" се намалява наполовина 08.05 | 17:14

Това заяви Делян Добрев при откриването на фабриката "Асарел"

От Ивайло Ачев

Създаваме нова, по-добре работеща структура за управление на  ОП "Конкурентоспособност", която ще съкрати процедурите по кандидатстване и ще облекчи бизнеса. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на модернизираната фабрика "Асарел" на панагюрското предприятие "Асарел Медет", съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Новите процедури ще съкратят наполовина съгласувателните подписи от различните етапи от управлението и наблюдението на проектите и тяхното отчитане. От 24 в момента, подписите ще станат 12 и процесите ще бъдат максимално оптимизирани, обясни Добрев. Той допълни, че оптимизацията се прави така, че да не се застрашава процесът, но той да е облекчен за фирмите както по оценка на проектните предложения, така и за окончателно разплащане.

За съжаление все още усвоените средства по тази програма са недостатъчно, каза още министърът. Според него досега по няколко пъти една и съща документация се е придвижвала от едната сграда в другата, с което се е губило страшно много време. Всички тези процеси сега са оптимизирани, наполовина се намаляват и отделите от 12 на 6, за да няма дублиращи се функции, обясни още министър Добрев.

С официалната церемония по откриването на "Асарел" приключи двугодишен проект на стойност 16,7 млн. лева, като 3,3 млн. лв. от инвестицията е безвъзмездно финансиране от Оперативна програма "Конкурентоспособност".

Новата инвестиция ще оптимизира цикъла на рудоподготовка в обогатителната фабрика, като се предвижда да бъдат извличани допълнително 875 тона метал мед годишно. Доставените два нови центробежни сепаратора ще повишат извличането на ценни метали с повече от 16 на сто. По проекта е внедрена и нова интегрирана система за управление и анализ на стопанската дейност - ERP система от най-висок клас.

В рамките на посещението си в "Асарел Медет" АД, министър Добрев се запозна с работата на диспечерския пулт на рудник "Асарел” и инсталация за екстракция и електролиза на мед.

"Асарел-Медет" е най-голямата българска минна компания за открит добив и обогатяване на медни руди. Годишно тя преработва към 13 млн. тона медна руда, което е близо 50% от националното производство на мед.

Водещи

Най-четени