В България не достигат инженери, ИТ специалисти и мениджъри 18.05 | 11:39

Всеки втори работодател у нас има трудности с набирането на квалифициран персонал

От iNews.bg

В България най-трудно се намират инженери, квалифицирани работници и мениджъри. Това става ясно от годишното проучване на ManpowerGroup България, цитирано от Econ.bg. От данните става ясно, че всеки втори работодател у нас изпитва трудности в запълването на работни места, поради недостиг на кадри. Резултатите бележат 6% ръст, в сравнение с резултатите от 2014 г.

Голяма част от работодателите в България оценяват това, че недостигът на кадри има негативно влияние върху техния бизнес, но само малък брой от тях имат стратегия за справяне с проблема.

Освен инженери, квалифицирани работници и мениджъри бизнесът изпитва затруднения в намирането на кадри за позициите от ИТ сферата. Тези позиции заемат първите четири места в този ред и през 2014 г. В десетте най-търсени професии попадат седем от 2014 г., което показва съвсем леко раздвижване на пазара на труда, но като цяло липсата на тези таланти е непрекъсваща. В първите десет най-търсени професии попадат и работниците от сектора на ресторантьорството и хотелиерството, макар и на последно място. Това може да се обясни с началото на летния сезон и сезонната работа.

Работодателите в България споделят, че липсата на кадри има негативно влияние върху техните способности да отговарят на нуждите на своите клиенти.

Почти половината от участвалите в изследването работодатели споделят намаляваща способност да обслужват клиенти, 46% забелязват понижаваща се иновативност и креативност в работата, 45% пък съобщават за намаляваща продуктивност сред персонала. Когато са запитани защо изпитват трудности при запълването на работни места, 55% от работодателите отговарят, че на пазара на труда липсват технически умения или така наречените "твърди умения”. Други посочват, че на кадрите им липсват специфични за отрасъла професионални умения, 40% от работодателите пък се сблъскват с липса на опит и 36% споделят, че не намират подходящите кадри поради различни фактори, влияещи върху пазара на труда.

Топ 10 на най-търсените професии за тази година се допълва от счетоводители и финансисти, шофьори, лекари и други здравни специалисти, търговски представители, ръководители на проекти.

Една от главните причини за недостига на таланти е дисбалансът между търсене и предлагане. Пазарът на труда от една страна има нужда от специфични умения, които служителите не притежават, тъй като повечето млади хора се ориентират към специалности, от които пазарът на труда е пренаситен. И от друга страна се търсят така наречените "меки умения”, което означава желание за работа, дисциплина, точност, отдаденост, лоялност, желание за придобиване на нови умения и т.н.

"Пазарът на труда няма как да се развива, ако не се промени мисленето и на работодателите, и съответно на служителите. Проблемът се задълбочава. През последните пет години недостигът на инженери в България се задържа на първото място в най-търсени кадри. Българският пазар е специфичен и изисква различно отношение от правителството, от работодателите, служителите и търсещите работа – млади и по-възрастни,” коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия.

По думите й процесът по подбор на подходящите кадри трябва да бъде съобразен с настоящата действителност. Досегашните практики вече не са достатъчно ефективни. Необходимо е да се възприеме култура на постоянно учене на нови умения, смятат експертите. Служителите трябва да бъдат поощрявани да са двигател на собствената си кариера. Работодателите трябва да възприемат по-адаптивен начин на мислене, като разширят полето на търсене, прибавяйки кандидати от различни региони, възрастови групи, етнос, имигранти и други. Компаниите трябва да промотират своите силни страни като място за работа, подходящо за най-добрите таланти, добавя Василева.

Най-голям проблем с намирането на квалифицирани кадри изпитват в Румъния, където 61% от работодателите се затрудняват да намерят точния персонал, Гърция, Германия. Бизнесът в Ирландия, Великобритания, Испания и Холандия отчита най-слаби затруднения при намирането на квалифицирани кадри.

Търсенето на мениджъри отчита най-сериозен недостиг на таланти в Япония. Около двама от трима работодатели докладват затруднения в попълването на работни места и в Перу, и в Хонконг, докато недостигът на таланти е проблем за 61% от работодателите в Бразилия и Румъния.

Водещи

Най-четени