В „Газпром“ започнаха да се съмняват в реализацията на „Турски поток“ 03.11 | 16:01

Проектът може да остане само на хартия, което дава шанс за тръбата към България

От iNews.bg

Макар че проектът "Турски поток" беше възобновен и Москва и Анкара вече да обсъждат различни аспекти по проекта, не може да има сигурност, че този или който и да е друг мащабен проект, ще бъде завършен. Ако такива проекти се отлагат, отменят или значително се променят техните параметри, това може да повлияе неблагоприятно на финансовото ни състояние и на резултатите от дейността. Това пише в черновата на проекта за програма за нова емисия еврооблигации на "Газпром", твърди руското издание "Ведомости".

Текстът е дело на специалисти по международно право, външни консултанти по въпроса, които винаги се презастраховат, внася успокоение близък до "Газпром" човек, предаде БГНЕС. Той отбелязва и че засега руската компания не изпитва такива страхове по отношение на "Турски поток". В същото време обаче официален представител на "Газпром" е отказал коментар по въпроса.

Ако "Турски поток" наистина не се реализира и остане само на хартия, това ще даде отново шанс за възраждането на тръбата през Черно море до България - "Южен поток". Проектът бе спрян през декември 2014 г. и бе заменен именно от "Турски поток". Който обаче зацикли заради неразбирателство между Москва и Анкара за броя на тръбите, графикът за изграждането на газопровода и т.н. След свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турски F-16 над Северна Сирия през ноември м.г. връзките между двете държави силно охладняха и съответно "Турски поток" бе блокиран. Тогава, макар и не толкова официално, отново се заговори активно за "Южен поток". След извинението от страна на Ердоган и затоплянето на отношенията между Москва и Анкара обаче "Турски поток" отново стана актуален и съответно газопроводът към България потъна дълбоко в чекмеджетата на "Газпром".

Междуправителственото споразумение за "Турски поток" беше подписано от Русия и Турция на 10 октомври т.г. Документът предвижда изграждането на две подводни тръби от Русия към Турция. По едната ще бъде доставян природен газ за нуждите на Турция, а по другата – за Европа, поради което тя ще бъде продължена до границата на Турция с Гърция.

Водещи

Най-четени