В Димитровградско унищожиха 100 крави, болни от нодуларен дерматит 14.04 | 17:38

Заразата е от Турция, забраниха движението на домашни животни в 13 области

От iNews.bg

Вече са унищожени стоте крави, които са доказано болни от нодуларен дерматит в димитровгардсите села Воден и Черногорово. Това съобщиха от Българската агенция по безопсност на храните (БАБХ).

Огнището на заразното заболяване беше доказано снощи и за да не се разпрострни заразата, изцяло е забранено движението на едри преживни животни на територията на областите Благоевград, Бургас, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, София-град, София област, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

Вече три години съседна Турция се бори с нодуларния дерматит. Все още не е ясно дали спешните мерки у нас ще ограничат болестта само в Южна България, обясни за БНР д-р Цветан Александров от БАБХ.

"Рисковете са високи предвид опита, който има Гърция, предвид опита от Турция, всичко е възможно. Нашата работа е да го ограничим максимално бързо", каза ветеринрният експерт. Според него е било въпрос на време "не дали, а кога ще дойде заразата от Турция.

Заболяването не е опасно за хората, но нанася сериозни икономически загуби и има летален изход за засегнатите животни.

Сред мерките за ограничаване на периметъра на заразата са забрана за движение на животните от рисковите региони, отделяне на едрите преживни стада и дезинфекция от страна на фермерите.

Стопаните на убитите животни ще бъдат обезщетени по пазарни цени, ако добитъкът им е бил регистриран. След ваксинирането на животните за тях важи рестриктивен режим в продължение най-малко на три години, т.е. засегнатите региони не могат да изнасят продукция за други територии, предупреди д-р Александров.

Забраната за движение и търговия ще продължи, докато успеем да докажем на Брюксел, че България е свободна от заболяването. Дотогава всички животни, които дадат признак на заболяване, ще бъдат унищожавани.

 

 

Водещи

Най-четени