В Китай вече копират изцяло бизнеса и поведението на големи западни марки 01.08 | 14:13

Заблудата вече не е единствено в изписването на търговската марка, а в подробностите – външен вид, маниери на търговия, дизайн

От Ивайло Ачев

Китай отдавна е известна като държава, която не защитава възможно най-добре правото на интелектуална собственост. Напоследък обаче там се появява нов вид "пиратство", който изглежда повече от любопитен, пише Ройтерс.

В южната част на китайския град Кунминг примерът за "новото пиратство" е най-очебиен. Това е магазинът на веригата 11 Furniture, който копира външния вид на популярната в цял свят търговска марка Ikea. 11 Furniture използва жълто-синята окраска на Ikea, предлага същите малки моливчета, същите графично оформени напътствия за клиентите и дори същия дизайн на столовете. В ресторанта единствено менюто е по-различно от традиционното за Ikea – все пак говорим за китайски клиенти.

Още по-скандален е примерът с фалшив магазин на Apple, отново в Кунминг. Магазинът е направен точно като сграда на Apple, а в него се продават iPhone, iPad и всякакви популярни продукти на Apple, но без разрешението на американската компания.

Примерите 11 Furniture и Apple отразява доста точно новата пиратска мода в Китай. Заблудата вече не е единствено в изписването на търговската марка, а в подробностите – външен вид, маниери на търговия, дизайн. Копира се бизнесът на популярни западни вериги, а не отделни стоки – например DVD плейъри, луксозни чанти или спортна екипировка.

Водещи

Най-четени