В Китай цените на жилищата и на автомобилите падат 18.05 | 17:42

Китайската икономика дава признаци на забавен растеж напоследък

От Вероника Стойновска

В последните месеци китайската икономика дава признаци на забавяне на растежа, като това се отразява на имотния и автомобилния пазар в страната. И в двата сегмента се наблюдава значителен спад на цените, съобщи Bloomberg.

Днес (18 май) Националното бюро по статистически изследвания на Китай отчете понижение в цените на жилищата в сравнение с миналата година в 46 от 70 изследвани града. Същевременно автокъщите на Honda Motors, Chery Automobile, BYD и Greely automobile Holdings имат запас от автомобили за повече от 45 дни, става ясно от инвентаризацията в края на миналия месец, съобщава официалният представител на Асоциацията на китайските автомобилни дилъри.

Търговците на автомобили са намалили цените си тази година, за да стимулират продажбите, след като правителството отмени данъчните субсидии, въведени през 2009 година за противодействие на глобалната финансова криза. Средните цени на колите са спаднали с 1,9% през април спрямо година по-рано, което е четвърти пореден спад през тази година, отбеляза проучване, направено в 36 големи града от Комисията за национално развитие и реформи на Китай.

Проучване на Bloomberg показа, че икономиката на Китай може да отчете най-ниският си ръст от 13 години насам.

Водещи

Най-четени