В МВФ очакват ръст на световната икономика от 3-4% 04.11 | 11:34

Прогнозата е за 2010 г., но във фонда смятат, че тенденцията ще се запази и през 2011 г.

От Любомир Тасев

 

Главният икономист на Международния валутен фонд Оливие Бланшар прогнозира, че световната икономика ще отбележи ръст от 3-4% през 2010 г. като темпът на стопанския растеж ще се запази в същите граници и през 2011 г., предаде АФП.

 

Така фондът понижи очакванията си за ръста, след като в началото на октомври обяви в оценката си за състоянието на икономиката за полугодието, че очаква ръст на глобалната икономика от 4,8% за тази година и 4,2% през 2011 г.

В интервю за френското радио Europe 1 Бланшар каза още, че ще наблюдаваме различия в икономическия ръст в отделните региони на света, като стопанствата на развитите страни ще отчетат 1-2% растеж, а тези на бързоразвиващите се държави – 6 до 8 и повече процента.

Главният икономист на МВФ определи като смело решението на Федералния резерв да инжектира още 600 млрд. долара в американската икономика чрез изкупуване на бонове от банките. Той определи опита на централната банка на САЩ да използва този метод за икономическо стимулиране и борба с прекомерно ниската инфлация като историческо и безпрецедентно.

Ефектите обаче не е задължително да са така позитивни в Европа, където всичко зависи от политическите решения на европейските лидери, каза Бланшар. За бързоразвиващите се икономики последствията могат да се окажат доста по-комплексни, тъй като подобни финансови инжекции създават поток от капитал към тях.

 

Водещи

Най-четени