В Русия обсъждат увеличения на минималния капитал на банките до 1 млрд. рубли 21.03 | 16:45

От 1 януари 2012 г. минималният капитал на банките в страната беше увеличен до 180 млн. рубли

От Виолета Малинкова

Министерството на финансите на Русия предложи след 2015 г. минималният капитал на банките да бъде увеличен до 1 млрд. рубли, съобщава Lenta.ru. За сравнение, към днешна дата размерът му възлиза на 180 млн. рубли.

През последните години се наблюдава последователна политика на руското правителство и на Централната банка в страната в посока увеличение на минималния задължителен капитал на банките. Високите изисквания към банките ще доведат до покачване цената на заемните средства и така дребните финансови организации ще трябва или да се оттеглят от пазара, или да се обединят, коментират анализатори.

Сега в Русия действа стратегия, съгласно която от 1 януари 2012 г. минималният капитал на банките беше увеличен до 180 млн. рубли, а до 2013 г. същият трябва да достигне 300 млн. рубли.

От Централната банка съобщиха, че след сегашното повишение на нормативните изисквания за регулиране на банковия сектор в страната, от лиценз са били лишени между 20 и 30 банки. Показателен за потребността от реформата е факта, че към днешна дата, само в Русия регистрираните финансовите институции са около 1 100.

Водещи

Най-четени