В САЩ големите компании бавят плащането на данъци 10.04 | 15:27

Всичко е законно, но дава предимство при развитието на бизнеса

От Ивайло Ачев

Над две дузини от най-богатите американски компании – тези, включени в класацията Fortune 500, не плащат данък общ доход заради вратички в данъчното законодателство на САЩ, пише Reuters.

В над 50% от случаите компаниите се възползват от данъчно облекчение по т.нар. "ускорено обезценяване". Този метод представлява оценката на даден актив и стадиите му на развитие – когато е в началото на своеобразния си живот, активът не се облага за сметка на по-голямо облагане в бъдеще.

Само в периода 2010 – 2014 година американската държавна хазна ще се лиши от данъци на стойност 37 млрд. долара заради този метод на осчетоводяване на активи.

Сред най-големите имена, които се възползват от възможността да развиват продукти сега, а да плащат данъци после, са General Electric и Duke Energy. В случая с GE те плащат 1 млрд. долара ДОД през 2011 година, но преди това три години не са плащали нищо.

В общия случай в определен момент компаниите плащат задълженията си към държавата независимо дали се възползват от "ускореното обезценяване", но възползването от него е довело до спад в приходите от корпоративни данъци в САЩ. Преди 60 години нивото на приходи от корпоративни данъци спрямо БВП отвъд Атлантика е 5-6%, а към 2010 година е едва 1,3%.

Заради възможността някои компании да прибягват до трикове като "ускореното обезценяване" (предимно големи, които разработват и повече иновации), в САЩ вече се обсъжда голяма данъчна реформа. Подобно нещо не е правено от времето на Роналд Рейгън т.е. от 80-те години на миналия век насам.

Водещи

Най-четени