В САЩ и Германия има най-много "супер богати" 02.06 | 13:23

Тези домакинства имат състояние от над 70 млн. евро, показва проучване на BCG за световното богатство

От Кремена Бедерева

В САЩ и Германия се намира най-големият брой от "супер богати" домакинства в света – такива, които имат състояние от над 100 млн. долара (70 млн. евро). Това показва 11-тото проучване на Boston Consulting Group (BCG) за световното богатство, цитирано от Local.de.

Съгласно данните в САЩ има 2692 домакинство, които се класират в графата "супер богати". Германия е втора с 839 домакинства, като леко изненадващо изпреварва Саудитска Арабия, която има 826 домакинства.

Второто място на Германия е изненада от гледна точка на това, че германци попадат по-рядко в класацията на списание Forbes за най-богатите хора в света. Оказва се обаче, че германското богатство е разпределено по-равномерно.

По изчисленията на BCG състоянието на германските богаташи е 5,2 трилиона евро. Очаква се до 2015 година то да се увеличи с 3,8%. За сравнение богаташите в Китай и Индия очакват увеличение на състоянието си до 2015 година от съответно 14% и 18%. В Китай супер богатите домакинства са 393, но като брой на милионерите китайците са 1,1 млн. души, а германците – 400 хил.

Съоснователят на германската дискаунтова търговска верига Aldi Карл Албрехт остава най-богатият германец с 25,5 млрд. долара състояние. Следващият германец в класацията е Михаел Ото с 16,6 млрд. долара.

Водещи

Най-четени