В Силистренско 158 ферми отговарят на всички евроизисквания 17.05 | 17:21

От МЗХ разясниха пред фермерите как могат да кандидатстват по 5 от мерките на ПРСР

От Андриян Георгиев

В Силистренска област 158 стопанства отговарят на всички европейски изисквания и в тях се отглеждат общо 3163 броя животни. В областта има общо 483 ферми, като тя е на шесто място в България по брой ферми I-ва категория, по данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Това стана ясно по време на срещата-дискусия в гр. Силистра, на която експерти разясниха пред земеделски производители как и кога могат да кандидатстват по пет от мерките на Програмата за развитие на селските райони в периода 2007-2013 г.

В региона са регистрирани и 10 ферми от ІІ-ра категория с общо 102 крави. 

Най-много са фермите от ІІІ-та категория – 315, с общ брой на животните 2161, а с повече от 10 животни са 49 ферми, информира Силвия Василева, държавен експерт в дирекция "Животновъдство” на МЗХ.

В областта има и две ферми за бройлери и една ферма за отглеждане на кокошки-носачки.

От 4 до 15 юли 2011 г. ще бъде отворен отново приемът по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства” в частта за гарантираните бюджети, съобщи държавният експерт от дирекция "Развитие на селските райони” Диана Трифонова.

Тя подробно разясни на земеделските производители за допустимите инвестиции по мярката. Експертите призоваха стопаните с ферми от ІІ и ІІІ категория да кандидатстват, за да изпълнят изискванията на ЕС, свързани със стандартите за качеството на кравето мляко, както и за стандартите, които трябва да се постигнат при отглеждането на кокошките-носачки и свине-майки.

От кандидатствалите 93 млади фермери, с изготвени от регионалната служба за съвети в земеделието бизнес планове, 81 проекта вече са получили одобрение от ДФ "Земеделие”-РА по мряка 112 "Създаване на стопанства за млади фермери”.

От Областната служба за съвети в земеделието в Силистра са подпомогнали 41 земеделски стопани при попълването и подаването на заявления по мярка 214 "Агроекологични плащания" за 2008, 2009 и 2010 г. Направленията, по които те са кандидатствали и са получили одобрение, са: "Биологично пчеларство", "Биологично растениевъдство", "Традиционно отглеждане на овощни култури" и "Опазване от изчезване на застрашени местни породи".

Утре (18 май) ще се проведе последната среща-дискусия със земеделците в гр. Добрич (в хотел "България”). 

 

Водещи

Най-четени