В Стара Загора започна международно изложение за селско стопанство 08.05 | 13:40

През тази година има 20% повече участници

От Ивайло Ачев

Третото международно специализирано изложение "БАТА Агро 2012” беше открито днес, 8 май, в Стара Загора, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

От 8 до 12 май, на 2,5 километровата писта на летището в града е разположена най-модерната селскостопанска техника на близо 165 фирми.

Ръст от над 20% на участниците в изложението тази отбелязват организаторите тази година, заяви Христофор Бунарджиев – председател на УС на БАТА Агро. 100% са увеличени и изложбените площи за фирми извън членуващите в БАТА 12 големи търговци, които внасят близо 85% от земеделската техника в България.

По мащаб изложението на старозагорското летище превъзхожда всички останали специализирани селскостопански панаири, категорични са организаторите. Освен трактори, комбайни, сеялки, плугове и товарачи от най-висок клас, представители на световни марки, със свои щандове участват и фирми, които предлагат семена, торове и препарати за земеделието.

Сред изложбената площ от 22 000 кв. м. със свои щандове участват и специализирани висши учебни заведения в страната, които представят своите програми, както и специализиран щанд, който запознава с европейските програми за земеделие от представителството на Европейската комисия в България.

На откриването на "БАТА Агро 2012” присъстваха министърът на земеделието Мирослав Найденов, областният управител Недялко Недялков, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, депутати, много гости.