В златната среда сме по икономическа свобода 10.01 | 10:30

България е на 60-о място от 117 държави. Корупцията обаче е препъникамък за икономиката ни

От Ралица Стоянова

България е на 60-о място от общо 117 държави в годишната класация на Heritage Foundation и в. Wall Street Journal за свобода на икономиката за 2013 година.

България бележи лек напредък в икономическо отношение, но и тази година остава последна в групата на наречените "умерено свободни" икономики. Фондацията отбелязва, че нашият бюджетен дефицит е сред най-ниските в региона. Пазарът е отворен и стимулира търговията и инвестициите. Провеждат се усилия и да се съживи "забоксувалия" процес на приватизация.

Широко разпространената корупция обаче остава причина за притеснение, отчитат от фондацията. Правосъдната системна в България остава недостатъчно ефикасна, както и податлива на политически натиск.

Преди нас в класацията са Румъния, Полша, Латвия, Унгария и Македония. Ние сме на 29-о място от 43-е европейски страни. 

За 19-а поредна година Хонконг е обявена за най-свободната икономика в света. След нея са Сингапур, Австралия, Нова Зеландия и Швейцария.

Рейтингът на страните се определя въз основа на оценки по десет основни категории, които взимат предвид степента на икономическата и търговска свобода, инвестиционната откритост, намесата на държавата в икономиката, както и факторът корупция.

Водещи

Най-четени