В какво е отличник всяка от 28-те страни от ЕС? 22.01 | 18:00

Датчаните са най-големите купонджии, кипърците умеят най-добре да боравят с евро

От iNews.bg

Всички 28 страни-членки на Европейския съюз (ЕС) са специални по свой начин и се отличават със своята история и традиции. Някога обаче да сте се замисляли какво точно е най-положителното нещо за всяка от тях?

Ако вече сте си задавали този въпрос, но все още не сте получили отговор на него, ще ви запознаем с това в какво точно всяка страна от съюза е най-добра. Сайтът Trillist е съставил списък на това в кои точно области са отличници всички 28 страни. Ето ги и тях:

Австрия: Най-ниското ниво на безработица в ЕС

За последната година Австрия е държавата в съюза с най-малко безработни. Там средният процент на безработицата за 2014 г. е 4,9%.

Белгия: Отличник в рециклирането

Може да се каже, че в Белгия хората живеят най-еко. И това няма да е случайно. Именно тази страна от целия ЕС е пълен отличник в рециклирането.

България: Най-евтино електричество

Как изглеждаме ние в очите на останалите европейци? Те описват България като страната с най-евтино електричество, където хората никога не изключват лампата след като излязат от стаята.

Хърватия: Най-тихото място за живеене

Вярвате или не Хърватия е най-тихото място за живеене в целия Европейски съюз. Само 10% от населението на страната се оплакват от прекалено шумни съседи.

Кипър: На първо място по безпогрешно боравене с евро

Можете ли да повярвате, че именно кипърците боравят най-добре с евро? Абсолютно да! 78% от гражданите на тази европейска държава заявяват, че нямат никакъв проблем в разпознаването на отделните евроцентове, а 91% са отличници в разпознаването на банкнотите.

Чехия: Най-подходящата дестинация за пиене не бира

Чехите определено има с какво да се похвалят. Никой не може да оспори неповторимия вкус на тяхната бира. На всичкото отгоре обаче те са на първо място не само в ЕС, но и в целия свят по консумация на пиво на глава от населението – цели 148,6 литра на човек за година!

Дания: Най-големите купонджии

Оказва се, че най-големите купонджии в ЕС не са нито италианците, нито испанците, а.... датчаните. Да, 35% от тях посочват, че са танцували през последните 12 месеца, а 38% - че са пяли.

Естония: Най-малко прахосничество

Белгия може да е на първо място по рециклиране, но пък Естония се нарежда на първо място като държавата от ЕС с най-минимално... прахосничество. Хората там пазят всичко, което може да им свърши работа някога в бъдеще. Дори да е най-безполезното нещо.

Финландия: Най-запалените туристи

Финландия може да се нарече туристическата столица на Европейския съюз. Но не защото е най-посещавана от всички страни-членки. Обратното – цели 88,5% от гражданите на тази страна са пътували с преспиване за последната година. Числото си е сериозно, нали?

Франция: Най-ниска степен на затлъстяване

Явно неслучайно им се носи славата на французойките. Именно в тази страна от ЕС е отчетена най-ниската степен на затлъстяване на населението.

Германия: Отличник по отношение на заетостта

Вероятно това е най-малката изненада в списъка. Реално най-гъсто населената държава и най-голямата икономика в ЕС предлага и най-добри условия на работа.

Гърция: Най-ниска заболеваемост от туберколоза

С какво са популярни в ЕС нашите южни съседи? С това, че обожават да си похапват, шумни са и.... имат най-ниската заболеваемост от туберколоза.

Унгария: Най-ниско укриване на данъци

За разлика от някои държави-членки на ЕС, където нивото на корупция е главозамайващо, унгарците дават добър пример. Те се нареждат на първо място по отношение на коректното плащане на налози.

Ирландия: Най-малко разводи

Ирландия е на първо място в съюза с най-нисък рейтинг на разводи. Вероятно в това се крие и разковничето, че гражданите на страната са и с най-висок рейтинг на плодовидост.

Италия: Най-дълга продължителност за живота

Дали заради слънцето, любовта или пък заради вкусната храна италианците могат да се похвалят с най-дългата продължителност на живота от всички страни – членки – средно 82,03 години.

Латвия: Щедри в подаръците за държавни служители

Латвийците ще се окажат може би най-щедрите европейци. Но не по отношение на подаръците за близките си хора, а на тези за държавни служители. 67% от тях потвърждават, че са носили армаган на хора, работещи в държавната администрация. Кой говори за корупция обаче?

Литва: Най-висок процент на завършилите средно образование

Явно Литва проблемът с отпадането на деца от образователната система не стои на дневен ред. Оказва се, че страната е на първо място в ЕС по процент на завършилите средно образование. Процентът на гордите ученици с диплома там надхвърля 93%.

Люксембург: Най-много дипломи за владеене на чужд език

Скромният на площ Люксембург изпреварва всички държави-членки с най-много дипломи за владеене на чужд език, издадени на гражданите му. Статистиката сочи, че всеки ученик научава средно по 2,5 чужди езика докато завърши. Заедно с това 61% от възрастното население на страната владее говоримо три езика. Друг е въпросът, че в Люксембург има точно толкова официални езика.

Малта: Първенци по оптимизъм

В Малта са първенци по оптимизъм. Заедно с това страната е далеч пред останалите средиземноморски свои съседки по отношение на процента безработни.

Холандия: Най-голям процент на бивши пушачи

Холандия се оказва на първо място в съюза по брой души, отказали цигарите. 30% от холандците са казали "не" на тютюна.

Полша: Най-големият производител на ябълки

Полша произвежда повече от 3 млн. тона ябълки всяка година и в това отношение е на първо място в ЕС. В същото време обаче производството на свинско там достига едва до 900 хил. тона.

Португалия: Отличници по производство на корк

Знаели ли сте някога, че половината или 49,6% от производството на корк в света идва от Португалия?

Румъния: Най-ниска употреба на кокаин

На фона на проблема с употребата на наркотици в целия Европейски съюз, съседна Румъния се класира на последно място по употреба на кокаин.

Словакия: Най-голям опит в работата с роботи

Изглежда словаците са технологичната нация на съюза. Те се класират на челната позиция по опит в работата с роботи вкъщи или в училище.

Словения: Най-малко непълнолетни майки

Вероятно словенските ученички са прекалено заети да залягат над учебниците и са далеч от мисълта за създаването на семейство. Страната се нарежда на последно място по непълнолетни майки в целия Европейски съюз.

Испания: Най-популярната дестинация за студенти на обменни начала

Вероятно заради слънчевото време и сиестата Испания е най-популярната дестинация сред страните-членки за студенти на обменни начала.

Швеция: Най-много интернет потребители

Цели 94,8% от шведите имат достъп до интернет. Вероятно това е и причината те да са на първо място от държавите в съюза по сърфиране в глобалната мрежа.

Великобритания: Най-малко убийства

Въпреки че е популярна с Джак Изкормвача Великобритания се оказва с най-нисък рейтинг на убийства в целия Европейски съюз. Той е по-нисък от 0,3 към 100 хил. жители.

Водещи

Най-четени