В лабиринта на трансграничните отношения 18.07 | 18:05

Европейският икономически и социален комитет публикува мнения за трансграничните спънки за гражданите

От iNews.bg

Европейският икономически и социален комитет публикува две мнения, които третират намаляването на броя на трансграничните спънки, които гражданите и бизнеса трябва да преодоляват.

 

В тях от комитета коментират, че е необходима прозрачна и функционираща система, която да получи доверието на хората при наличието на трансгранични въпроси.

Първото мнение касае вътрешния пазар на услугите, докато фокусът на другото е насочен към проблема с препятствията при налагане на данъци между държавите в общността.

По отношение на данъците от Комитета смятат, че е необходимо процедурата да е ясна и опростена, така че да помага на хората. Досега гражданите бяха "оставени сами на данъчните процедури". Но това се оказва проблем и препоръките в тази насока за създаването на център, от където хората могат да получават информация, необходимите документи, но и да платят необходимите данъци и такси.

Опростяването на процедурите в случаите на трансгранично облагане с данъци и такси трябва да бъде обект на двустранни многостранни споразумения между отделните държани, гласят още препоръките.

За да може да сработи инструментариумът трябва бъде създадена и независима наблюдаваща агенция за трансгранично данъчно облагане.

Що се отнася до пазара на услугите – те са основният двигател на европейската икономика и в този сектор се произвеждат 70% от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС. По мнението на Европейския икономически и социален комитет по-добрата интеграция и по-доброто функциониране в сектора ще повиши конкурентоспособността на европейската икономика. За целта обаче са необходими "точки за контакт", система, която улеснява достъпа до специфична информация за отделните държави в общността.

Водещи

Най-четени