В сила влиза търговското споразумение между ЕС и Южна Корея 01.07 | 07:15

До 5 години двете страни ще премахнат 99% от митата в стойностно изражение

От Деляна Петкова

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Южна Корея, което е първото търговско споразумение между ЕС и държава от Азия, ще започне да се прилага от 1 юли 2011 година, припомнят от Европейската комисия. 

Споразумението е първото по рода си предвид обхвата на либерализация на митата и бързината на неговото въвеждане. То предоставя нови възможности за преодоляване на значителни нетарифни бариери във всички промишлени отрасли, в това число автомобилната и фармацевтичната промишленост и битовата електроника.

До 5 години след влизането в сила на споразумението за свободна търговия Южна Корея и ЕС ще премахнат 98.7 % от митата в стойностно изражение. До изтичането на преходните периоди ще бъдат премахнати митата върху вноса на всички промишлени продукти, както и на повечето селскостопански продукти, с малки изключения, сред които оризът.

Според направено проучване на ЕК благодарение на споразумението през следващите 20 години търговският обмен между ЕС и Южна Корея ще нарасне двойно повече, отколкото ако не беше подписано споразумението за свободна търговия. Друг анализ показва, че благодарение на споразумението обемът на износа от ЕС ще се увеличи с 19 млрд. евро.

Споразумението за свободна търговия ще създаде също така нов достъп до пазара на услугите и инвестициите и ще спомогне за постигането на съществен напредък в области като интелектуалната собственост, обществените поръчки, политиката на конкуренция, търговията и устойчивото развитие.

Водещи

Най-четени