Вадят бургаската корабостроителница на тезгяха 13.03 | 17:27

Публичният търг е обявен по искане на банката кредитор на завода

От Десислава Маданска

Бургаската корабостроителница ще бъде пусната за продажба. Публичният търг е обявен по искане на банката кредитор на завода. Най-скъпият имот на "Бургаски корабостроителници" е оценен на 47 млн. лв.

Вече трети месец съкратените от предприятието работници не могат да получат дължимите им заплати от Фонда за гарантиране на вземанията. Причината е забавеното съдебно решение по делото за обявяване в несъстоятелност на завода.

Новината за разпродажбата на имуществото на предприятието изненада протестиращите, които подготвят писмо с въпроси към областния управител на Бургас Павел Маринов, информира БНР.

Според бившия директор по маркетинг и финанси Веселин Кабов е недопустимо да има назначен синдик, да се чака решение на съда каква ще е съдбата на "Бургаски корабостроителници" - ще се обявява в ликвидация или ще се приема някакъв оздравителен план, и в същото време да се продават активи от частен съдебен изпълнител.

Той посочи, че съкратените служители ще потърсят съдействие от юристи, от омбудсмана и областния управител.

Освен банката, която е основен кредитор на бургаския завод, още 11 кредитори са осъдили дружеството. Пари от него има да получава и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Водещи

Най-четени