Валентин Николов: Хората да си купуват акции от АЕЦ „Белене” 02.12 | 11:28

Собственикът на тръбата, няма как да е собственик на газа, категоричен е той

От iNews

Добър вариант е хората да си купуват акции от АЕЦ "Белене”. Фирми и малки предприятия могат да си купуват елекроенергия. Не е задължително инвеститора да сложи  средства предварително, а може хората да си ги купят , каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов”, Валентин Николов.

Строежът на газопреносната мрежа е една тръба. Всичко друго ще се използва и е изградено. "Газпром” е избрала да вземе тук капацитет, защото няма къде другаде. Още тази година ще се извърши новият трети етап, които ще бъде обвързващ. След неговото приключване, следващият етап е обществена поръчка за изграждане. Собственикът на тръбата, няма как да е собственик на газа. ГЕРБ завърши с окончателно инвестиционно решение , каза още той.

По мое предложение, числото за изграждане беше вкарано в обсъждане. Винаги не стигат парите, затова се сложи категорична цена. За газа в "Александропосил” участието ще бъде до 20 процента. Тепърва се прави оценка и тя е между 15 и 18 милиона лева. Не се знае още, но България трябва да бъде част от собствеността. Ние имаме голяма необходимост. Перспективата от юг на север да се предвижват газовите потоци е ясна. Развиваме газов хъб. Тази тръба, която ние ще строим, в момента трети етап е с обвързващи договори, категоричен беше Николов.

За жалост има много политика в газа. Има голяма разлика между южен поток и сверен поток. Южен поток подцени нещата, докато северен поток са привлечени много големи немски оператори, които стават съсобственици на тръбата, каза депутатът от ГЕРБ.

Водещи