Васил Грудев: Недобросъвестни фермери може да изродят биопроизводството 27.07 | 15:30

Ако земеделието е бизнес, биоземеделието е начин на живот, напомни зам.-министърът

От Ростислава Иванова

Има опасност големият наплив за биологично производство, което се наблюдава в момента, да е единствено по комерсиални подбуди – заради по-високото субсидиране от това на конвенционалното производство, а не заради смисъла и философията на екологичното хранене. Това опасение изказа зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, цитиран от Фокус, при откриване на Балканския биофорум в Панагюрище.

Според него, ако се допусне опорочаване на биопроизводството, чиято философия е екологично чиста храна и природосъобразен начин на живот, само заради субсидиите, "това може да доведе до крах на отрасъла и срив на доверието на потребителите". "Някои недобросъвестни биопроизводители могат да нанесат щети на целия отрасъл, защото доверието на потребители е много крехко", опасява се зам.-министърът.

Той посочи още, че има и конструктивен диалог с биопроизводителите в стремежа на министерството да им помогне, има и градивна критика. "Но ме притеснява това, че на един етап засилените темпове на биологичното производство може да се дължат на стремежа на биопроизводителите просто да спечелят повече субсидии, тъй като цената на биологичното субсидиране е доста по-висока от тази на конвенционалното", заяви Грудев.

Той припмни, че по новата Оперативна програма за развитие на селските райони (ОПРСР) 2014-2020 г. вече има отделна мярка за биологичното субсидиране със собствен бюджет от 151 млн. евро. Създадени са и редица стимули за промотиране на биопроизводството чрез новата Селска програма.

Грудев обаче не скри притеснение, че може да има опити за спекулативно започване на биологично производство, без стопаните да носят в себе си философията на биоземеделието. Спекулативността според него се изразява в това да започнат да правят проекти по биоземеделски програми, без ясна цел, отговорност и последователност, които са задължителни за това производство.

"Ако допуснем под логото на биологичното земеделие да се създават проекти, които не носят в себе си сърцето на биопроизводството, то ще бъде формално биопроизводство, което ще нанесе сериозни щети върху всички биопроизводители”, бе категоричен Грудев. "Това ще доведе до крах на отрасъла и срив на доверието на потребителите. Някои недобросъвестни биопроизводители могат да нанесат щети на целия отрасъл, защото доверието на потребители е много крехко", предупреди зам.-министърът.

Затова биопроизводители и контролни органи трябва да работят взаимно и по този начин да засилят влиянието на неправителствения сектор, за да се наложи биопроизводството в страната.

Биологичното производство през годините е извеждано като възможност, приоритет и потенциал за българските биопроизводители, "но доста дълго време то беше по-скоро като модерна платформа в българското земеделие, което може да бъде конкурентно на европейския пазар, каза още той.

Накрая Грудев напомни на желаещите да се занимават с това, че "ако земеделието е бизнес, но биопроизводството е начин на живот и философия на живот и това е най-важното при този отрасъл".

 

"Познавам много биопроизводители и съм сигурен, че тази философия на живот трябва да бъде запазена и промотирана чрез инструментите на държавата, а те към този момент са държавното финансиране”, каза зам.-министърът на земеделието и храните.

Най-четени