Васил Симов: ССБ е независима територия 26.05 | 15:00

Борсата не е нито държавна, нито частна, не сме търговска фирма, затова сме обсолютно независими, заяви той

От iNews.bg

"Софийската стокова борса е независима територия", сподели Васил Симов, главен изпълнителен директор на ССБ, на пресконференция днес по повод 25 години борсова търговия в България. Той представи развитието, предизвикателствата и перспективите пред сектора. "Борсата не е нито държавна, нито частна. Не сме търговска фирма, затова сме абсолютно независими и предоставяме реални пазарни цени", допълни той. "Наша цел е да се осъвремени Законът за стоковите борси, защото държавата трябва да създаде нови и модерни правила. Искаме да отговаряме на нивото на динамичната световна борсова търговия, а не да вървим назад."

Софийска стокова борса увеличава капацитета си на работа през изминалия четвърт век, като оборотът й нараства значително. С приемането на Закона за стоковите борси през 1996 г. се формира по-организирана форма на борсовата търговия у нас.

"Най-важната функция на ССБ е да информира цялата общественост - търговци, държавни институции, производители. Освен реалните пазарни показатели, ние съхраняваме база с данни, която никой друг в България не притежава - цените на всички търгувани стоки във всеки един момент за цялата ни 25-годишна история", каза Антонина Белопитова, изпълнителен директор на ССБ.

Водещи

Най-четени