Ваучерите за храна свършиха 18.09 | 11:51

340 хил. служители у нас получават по 60 лева на месец за храна

От iNews.bg

Около 340 хил. служители ползват ваучери за храна у нас, които са в размер на 60 лева на месец. 180 млн. лева е квотата, която е отпуснало Министерството на финансите за ваучери за тази година и тя е изчерпана в средата на септември. Това съобщи директорът на Асоциацията на операторите с ваучери Арно Мартена на пресконференция.

Увеличението на квотата в сравнение с миналата година, когато за ваучери са отпуснати 172 млн. лева, не е позволило да се отговори на търсенето на пазара, което се е покачило с по 20% за последните две години.

Изчерпването на квотата е било предвидимо, защото тази година тя се е увеличила с 4,5-5%, а ползвателите на ваучери - с 40%, заяви Красен Станчев, управител на фирма КС2, извършила проучване по темата.

От асоциацията искат дискусия с Министерството на финансите за спешно решение на тази ситуация преди края на септември. Ако квотата за 2013 г. бъде увеличена със същия процент както тази година, догодина до недостиг ще се стигне през юни - юли.

55% от работодателите използват ваучерите за увеличение на заплатите, като по този начин привличат служителите, от които имат нужда. Те не ползват ваучерната система за специално за намаляване на данъци, смята Станчев.

Водещи

Най-четени