Вашингтон бил информиран за спирането на „Белене” още преди то да стане факт 05.07 | 17:11

В държавния департамент определили прекратяването на проекта като „нелоша работа”

От iNews.bg

Вашингтон е бил информиран, че България ще спре проекта АЕЦ "Белене” още преди реално парламентът е да взел такова решение. Това става ясно от информация на "Уикилийкс” и публикувани от сайта писма до Хилъри Клиентън по времето, когато тя беше държавен секретар на САЩ. В един от тези мейли, изпратен от заместника й Ричард Морнингстар, се казва, че България спира "Белене”. Интересното е, че писмото е изпратено точно в деня, когато Народното събрание прие това решение – 28 март 2012 г. В него обаче се казва също и че самият Морнингстар е получил информацията по-рано.

"Скъпа г-жо секретар,

В момента съм в Атина, като част от вихрено посещение на Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че преди известно време получих обаждане от българския външен министър Младенов, който ме уведоми, че България е обявила решението си да отмени ядрения проект "Белене” с Русия. Това беше голяма тема при посещението Ви в София. Според него Русия съдейства по въпроса.

България ще вземе един реактор, който е готов и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. "Уестингхаус” разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руския реактор.

С най-добри чувства, Дик", се казва в писмото, предаде БГНЕС.

От това става ясно, че Николай Младенов явно предварително е съобщил на американците какво точно ще се случи с проекта за Втора атомна. Въпросното съобщение е преминало и през един от съветниците на Клинтън - Джейк Съливан, който коментира – "not bad work” – "нелоша работа”.

Водещи

Най-четени