Вдигат заплатите на социалните работници от 1 юли 26.06 | 19:45

Между 420 и 460 лева е средната заплата в Агенцията за социално подпомагане

От Ралица Стоянова

Предложение за увеличаване заплатите на социалните работници с 20% от 1 юли ще внесе социалният министър Тотю Младенов в парламента утре (27 юни).

Синдикатите настояваха за увеличение от 25 до 35 на сто. В момента средната работна заплата в Агенцията за социално подпомагане е между 420 и 460 лева, а увеличението на заплатите ще обхване 2868 социални работници.

На този етап не се налага допълнително увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране. Това стана ясно още днес. Договореното със синдикати и бизнес плавно нарастване на пенсионната възраст до 2020 година отговаря на европейските критерии, информира БНР.

Младенов не смята, че у нас трябва да се предприемат допълнителни мерки за повишаване на пенсионната възраст, които да се обвържат с продължителността на живота. Преди дни председателят на ЕС Херман ван Рампой настоя държавите-членки да потърсят начини да реформират пенсионните си системи в тази посока.

В средата на май социалните работници от цялата страна протестираха за един час с искане за увеличаване на заплатите им с 35% и за подобряване на условията на труд. В недоволството се включиха работещи в около 30 дирекции за социално подпомагане.
Няколко дни по-късно беше обяснено, че ще се водят преговори между министрите Тотю Младенов и Симеон Дянков  за възможностите за увеличение на възнагражденията в сфератаот 1 януари 2013 година.

Работниците са получили допълнително материално стимулиране през април и такова ще има и в края на годината, обясни Младенов.

Водещи

Най-четени