Вдигат нов завод за авточасти край Плевен 27.09 | 13:45

Германската инвестиция ще отвори 2000 работни места

От iNews.bg

Инвестиция от 32 млн. евро и осигуряването на 2000 работни места предвижда да направи германската компания за автомобилни кабелни инсталации Леони в региона на град Плевен. Това стана ясно по време на първата копка на завода, на която присъстваха още вицепремиерът Томислав Дончев, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, кметът и Областният управител на гр. Плевен Георг Спартански и Мирослав Петров, изпълнителни директори на Леони и др.

"За нас е от особена важност, че Леони реши да инвестира в региона на гр. Плевен. Изборът им отговаря на активната политиката, която провеждаме и ангажимента, който поехме за стабилизиране и укрепване на Северна България", заяви министър Караниколов. По думите му тази инвестиция ще стимулира икономическото развитие и ще допринесе за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на пазара на труда в областта. В тази връзка, той подчерта, че само за последните няколко седмици инвестициите вече са над 100 млн. лв, напомняйки за новооткрития завод за самолетни части преди дни в Пловдив.

Икономическият министър поясни още, че България и Германия се радват на рекорден стокообмен и през последните години той надхвърля над 7 млрд. евро годишно. Според него това, от една страна, е ясен знак, че двете страни развиват повече от успешни двустранни взаимоотношения, а от друга, че България има висок потенциал да привлича инвестиции, чрез предприетите мерки в тази посока, като въвеждането на елементи на дуалната система за обучение, издаването на т.нар. "сини карти" с цел преодоляване на недостига на работна ръка, намаляването на административната тежест, развитието на индустриалните зони и др.

Министър Караниколов напомни, че от началото на 2018 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са издадени 15 сертификата, а предвидените инвестиции възлизат на близо 700 млн. лв., като се очаква да се разкрият 1316 нови работни места. Голяма част от тези проекти ще се осъществят във високотехнологичния и производствения сектор, където ще се реализират стоки и услуги с висока добавена стойност. Той допълни, че към настоящия момент имаме 56 инвестиционни проекта в процес на сертифициране за близо един милиард лв. и се очаква да се разкрият 4327 нови работни места.

Водещи

Най-четени