Вдигнахме производството с 4.3% през август 08.10 | 17:27

Правим повече превозни средства и лекарства спрямо 2014 г., но по-малко цигари, дрехи и мебели

От iNews.bg

Промишленото производство в България е отбелязало ръст през август. Това сочат предварителните данни за месеца на Националния статистически институт (НСИ). Той отчита, че увеличението през август 2015 г. е с 4.3% спрямо август 2014 г. Лек ръст на промишленото производство се наблюдава и спрямо предходния юли 2015 г. Спрямо него през август т.г. увеличението е с 0.1%. Ръст спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6% и в преработващата промишленост - с 0.1%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление от 0.8%.

От данните става ясно, че по-значителен ръст се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 16.7%, на метални изделия, без машини и оборудване - с 6.3%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.9% и на тютюневи изделия - с 5.2%. Спад пък се отбелязва в производството на мебели - 5.5%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - 4.8%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – 4.1% и производството на облекло – 3.5%.

През август т.г. спрямо същия месец на предходната ръст е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.2% и в преработващата промишленост - с 4.3%, докато в добивната промишленост няма изменение.

По-значително увеличение се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 58.8%, производството на електрически съоръжения - с 20.4%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 19.2%, производството на лекарствени вещества и продукти - със 17.4%, производството на химични продукти - със 17.3%. Намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 12.2%, производството на мебели - с 11.2%, производството на облекло - с 9.5%, производството на основни метали - с 8.7%.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени