Ведомствените бензиностанции не бързат да се вържат с НАП 11.01 | 13:40

Срокът за това бе удължен, а частниците отдавна се отчитат дистанционно

От Диана Цветкова

Удължен е срокът, в който всички ведомствени бензиностанции трябва да осигурят дистанционна връзка с Националната агенция по приходите (НАП).

Сега те ще имат допълнително време до края на март 2013 година, за да започнат да отчитат в реално време оборотите си, става ясно от съобщение на НАП.

Частните бензиностанции бяха задължени да осъществят дистанционна връзка с НАП още през 2011 г., като мярка срещу укриването на обороти и съответно – невнасяне на данъци.

От началото на април 2013 г. данъчно задължени лица - доставчици или получатели по доставка на течни горива, също трябва да подават данни в приходната администрация, чрез интернет страницата на агенцията. Санкциите за неспазилите закона могат да достигнат до 10 000 лв. и запечатване на търговския обект.

Април е и месецът, от който всички билети за превоз на пътници по междуградските и международни линии трябва да са издадени от фискално устройство с дистанционна връзка с НАП. Според изискванията, билетът, издаден от касов апарат, трябва да съдържа минимум наименованието и адреса на превозвача, надпис "Билет за пътуване", номер на документа, превозна цена, маршрут, отстъпка от превозната цена (ако има такава), дата на пътуване и час на тръгване и номер на мястото на пътника.

Ако след изтичането на срока превозвачите не изпълняват изискванията на закона, може да се стигне до налагане на санкции, достигащи до 10 000 лв., предупреждават от приходната агенция.

Водещи

Най-четени