Велев: Цялата система ще пострада, ако не се реши проблемът с КТБ 09.10 | 15:15

Това е неотложен проблем, наред с дисбалансите в енергетиката и големите енергийни проекти, смята председателят на АИК

От Мария Стоянова

Ако проблемът с Корпоративна търговска банка (КТБ) не се реши в обзоримо бъдеще, има риск да пострада цялата система – не само банковия, но и небанковия финансов сектор. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) Васил Велев.

"Проблемът с КТБ не е просто проблем с една банка. Той е системен проблем", коментира той.

Според него това е един от най-важните проблеми в държавата. Велев смята, че ако се стигне до нови парламентарни избори, икономическата обстановка ще се влоши драстично, тъй като няма да може да бъде решен проблемът с КТБ, а това ще рефлектира на банковата и финансова система.

"Друг сериозен проблем е дисбалансите в енергетиката. Трети са скъпите и големи енергийни проекти, които в момента са на кръстопът.", каза още Велев.

До 30-и октомври трябва да бъде внесен проектобюджетът за 2015-а г., напомни той. Според него това трябва да бъде извършено едновременно с актуализацията на настоящия бюджет, но не с обсъжданите от служебния кабинет параметри.

"С тези параметри рискуваме да се отдалечим от евроозоната, рискуваме кредитния рейтинг, лихвените равнища и изобщо възможностите за финансиране на държавния дълг", заяви още Велев.

Той подчерта, че вече се усещат и косвените въздействия на кризата в Украйна – освен спада на износа ни към Русия се наблюдава и спад в износа ни към Западна Европа, което допълнително забавя растежа на икономиката ни.

Велев коментира, че политиците са длъжни да постигнат съгласие за реформи и възстановяване на бюджетната и финансовата дисциплина.

"В момента имаме следната ситуация: 1/3 подкрепиха опозицията в досегашния парламент, 1/3 подкрепиха управляващите и 1/3 гласуваха против едните и против другите. А пък 1/2 изобщо не гласуваха. Тоест, очевидно избирателят търси едно по-широко представителство – едно управление, базирано на по-широка подкрепа.", коментира той.

Водещи

Най-четени