Великобритания може да се приближава към изход от ЕС 01.11 | 17:38

Мнението е на вицепремиера на Великобритания Ник Клег

От Владислав Рашков

Вицепремиерът на Великобритания Ник Клег предупреди, че кралството може да напусне Европейския съюз, съобщи Reuters.

Клег направи това изказване, след като министър-председателят Дейвид Камерън не успя да убеди парламента да увеличи вноската си към ЕС. Тогава депутатите гласуваха резолюция, с която принудиха премиера да поиска намаляване на бюджета на ЕС за 2014 г. - 2020 г.

"Никога няма да постигнем това, което искаме като тропаме с крак и казваме: "Ние искаме да бъдем част от този клуб, но искаме из основи да пренапишем правилата на играта, както и да избираме едностранно какво да подписваме", каза Клег, който е лидер на проевропейските либералдемократи.

Клег обяви това няколко часа, след като стана ясно, че Великобритания няма да подписва всяка сделка за бюджета на ЕС, ако той не е в интерес на данъкоплатеца.

Разходите на Лондон в дългосрочен план от 1 трл. евро станаха обект на дебати във Великобритания. Гражданите на острова вече си задават въпроса дали наистина има смисъл да продължават да са част от съюза, след като се води все по-затягаща политика по интеграция в опит да се излезе от дълговата криза на еврозоната, от която Великобритания не е част.

Отхвърлянето на предложението на Дейвид Камерън за увеличаване на вноската към бюджета на ЕС, ще го принуди да настоява на искането на парламента на срещата на върха на ЕС на 22 и 23 ноември 2012 г. Според Клег това ще е много трудно, но не невъзможно за постигане.

Водещи

Най-четени