Великобритания намалява корпоративния данък 24.03 | 13:15

Бюджетът, представен от премиера Осбърн, е изцяло в подкрепа на малкия и среден бизнес

От Ивайло Ачев

Британският премиер Джордж Осбърн представи благоприятен за развитието на бизнеса на Острова бюджет – около това мнение се обединиха редица западни медии и след официалното пускане на подробностите по бюджета на сайта на британското министерство на финансите.

Основна точка в бюджета е свалянето на корпоративния данък с 1 процентен пункт от април 2011 година. По този начин основата става 26%, а намерението на Лондон е до 2014 година корпоративното облагане поетапно да намалее до 23%. За малкия и среден бизнес ще има облекчения и дори държавна помощ, ако инвестира в научни и технологични разработки.

От следващата година обаче ще има увеличение на банковия налог, за да се избегне натрупване на печалби за сектора в следствие на промяната на корпоративния данък. За петролните и газовите компании, добиващи суровини в Северно море, новият бюджет също не е радостна новина – тях ги чакат допълнителни данъци, които ще донесат на британската хазна 2 млрд. паунда.

По отношение на зелените инициативи от 1-ви април 2013 година Лондон въвежда долна граница в търговия с въглерод, която ще бъде 16 паунда на тон. Целта е да се стимулират инвестициите в зелена инфраструктура и зелени технологии.

Пред британския парламент Осбърн призна, че вече има нова ревизия в посока надолу за развитието на британската икономика през 2011 година. Финансовото министерство очаква растежът на икономиката през тази година да е 1.7%, а не 2.1%, каквато беше прогнозата през ноември. Това ще принуди правителството да вземе с 10 млрд. паунда по-голям заем годишно от очакваното. През четвъртото тримесечие на миналата година британската икономика се сви с 0.6%. 

Предвид обещаните облекчения за бизнеса обаче от най-голямата рекламна компания в света WPP съобщиха пред BBC, че може да върнат главния си офис обратно в Лондон. WPP премести офиса си от английската столица в Ирландия преди три години заради несигурността и растежа на корпоративния данък.

Водещи

Най-четени