Вече 13 компании искат да пренасят газ по интерконектора с Гърция 05.10 | 17:54

Проектът e първата решителна стъпка за диверсификацията на доставките за региона, казва Панос Скурлетис

От iNews.bg

Вече 13 компании са проявили желание да пренасят газ по интерконектора България-Гърция. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова на днешното промоционално събитие за провеждането на втората обвързваща фаза на пазарния тест по проекта. В първия етап такова желание обявиха 9 дружества, а сега към тях се присъединяват още 4.

"С подписването на окончателното инвестиционно решение дадохме гаранция за безвъзвратната реализация и успеха на проекта", заяви тя. Петкова подчерта и успешно преминалата първа фаза на пазарния тест по проекта и изрази увереност, че през втората такава количествата природен газ ще бъдат препотвърдени. "Основание за това ни дават новите четири компании, които не са взели участие в първата фаза на пазарния тест и предстои да заявят допълнителни количества на провеждащата се в момента втора фаза", обясни Петкова.

По думите на енергийният министър пускането в експлоатация на първия интерконектор у нас – междусистемната газова връзка България-Румъния ще бъде допълнителна възможност и стимул за участниците настоящата фаза на пазарния тест. Срокът за подаване на обвързващи оферти за управление и разпределяне на капацитета на междусистемната газова връзка Гърция – България е до края на месец октомври тази година.

Петкова отбеляза също, че за реализацията на интерконектора България-Гърция има институционална подкрепа и от двете правителства, енергийните регулатори на страните и Европейската комисия. По думите й проектът е ключов за енергийната сигурност на България и цяла Европа. "През последните две години работим целенасочено за неговата реализация", каза още тя. Петкова добави, че всяка година българското правителство залага държавна гаранция за проекта, като за тази година тя е в размер на 110 млн. евро. На събитието участваха още министърът на енергетиката и климатичните промени на Гърция Панос Скурлетис, Катарина Сиков-Магни от дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, Теодора Георгиева и Константинос Караянакос от проектната компания "Ай Си Джи Би", представители на българския и гръцкия регулатори, представители на акционерите в проектната компания – "БЕХ" ЕАД и IGI Poseidon, както и на оператора на националната газопреносна мрежа – "Булгартрансгаз" ЕАД.

По-рано през деня министър Петкова и гръцкият й колега министър Скурлетис обсъдиха ключовите за двете страни енергийни проекти. Двамата бяха категорични, че България и Гърция работят за общите принципи на европейския енергиен съюз и доказателство за това е обявеният за приоритетен проект на ЕС – интерконекторът Гърция-България. Министър Петкова бе категорична, че реализацията на междусистемната газова връзка с южната ни съседна е важна предпоставка за гарантиране енергийната сигурност както за двете страни, така и за цяла Европа. "Проектът IGB e първата решителна стъпка за намиране на нови маршрути и източници на природен газ в региона", каза министърът на енергетиката и климатичните промени на Гърция Панос Скурлетис.

Водещи

Най-четени