Вече сме официало свободни от шапа 03.09 | 17:14

Можем свободно да търгуваме възприемчиви към шап животни с всички страни

От Ралица Стоянова

Световната организация за здравеопазване на животните (OIE), възстанови статута на България, като "страна свободна от заболяването шап без ваксинация", считано от 31 август.

С писмо до изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов генералният директор на Световната организация по здравеопазване на животните д-р Бернар Вала, поздравява българския си колега, за ликвидирането на заболяването шап без ваксинация и считано от 31 август 2012 година, OIE възстановява статута на България, като "свободна от шап страна без ваксинация".

С промяната на статута, страната ни вече може свободно да търгува възприемчиви към шап живи животни с всички страни.

Статутът на България като свободна от шап страна беше отнет вследствие на констатираните през януари 2011 година огнища на шап Бургаска област. Тогава държавата отпусна 1,5 млн. лева за ликвидиране огнището на шап.

През април тази година правителството се отказа от изграждането на специална защитна мрежа с дължина 181 км с турската граница. Съгласно окончателния вариант на инвестиционния проект общата строителна стойност на обекта за трите области – Бургас, Ямбол и Хасково, възлизаше на 28 млн. лв. с ДДС, което превишава четири пъти одобрената с решението на МС сума.

Водещи

Най-четени