Взимаме газ от ТАР по интерконектора с България-Гърция 17.05 | 17:23

Днес край Солун беше даден официално стартът на изграждането на Трансадриатическия газопровод

От iNews.bg

България ще получава газ от Трансадриатическия газопровод (ТАР), официалният стар на чието изграждане беше даден днес край Солун в присъствието и на българска делегация. Когато тръбата бъде завършена и заработи, нашата страна ще може да си осигурява синьо гориво от нея чрез интерконектора България-Гърция, който трябва да бъде готов през 2018 г.

На официална церемония в Солун днес бе дадено начало на изграждането на ТАР, който е част от инфраструктурата на Южния газов коридор. Българската делегация бе водена от вицепремиера Томислав Дончев. В събитието участваха зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович, премиерът на Гърция Алексис Ципрас, премиерът на Грузия Гиорги Квирикашвили, специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси Амос Хохстийн и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Един от основните приоритети на българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Страната ни залага приоритетно на реализацията именно на интерконектора с Гърция", каза министър Петкова по време на церемонията. Тя припомни, че през януари 2014 г. бе подписан меморандум за разбирателство и сътрудничество между "Ай Си Джи Би" АД и "Trans-Adriatic Pipeline” AG за координация и свързване на двата проекта.

Газопроводът България-Гърция е проектиран с технически капацитет до 3 до 5 млрд. куб. метра годишно, с възможност за по-голямо разширение. Включително и до над 10 млрд. куб. метра на година, при наличие на търговски интерес и икономическа обосновка. С подписването на Окончателното инвестиционно решение в края на 2015 г., акционерите в проекта преминаха към реални действия за изграждане на междусистемната връзка. В разработената Пътна карта за неговата реализация е предвидено да бъде въведен в търговска експлоатация в средата на 2018 г., допълни Петкова. Тя информира участниците в събитието за успешния резултат на първата необвързваща фаза на пазарния тест по проекта, която приключи на 08.04.2016 г. Девет компании подадоха необвързващи оферти за резервиране на над 4.3 млрд. куб. метра природен газ годишно. През месец юни ще стартира втората фаза на пазарния тест.

Проектът за изграждане на Южния газов коридор предвижда той да бъде четвъртата голяма ос за доставки на газ за Европейския съюз. Основната му цел е да се подобри сигурността на доставките – той ще представлява директна връзка между газовия пазар на ЕС и едно от най-големите находища на природен газ света, тези на Каспийско море и Близкоизточния басейн. ТАП може да осигури над 10 млрд. куб. метра природен газ за Европа. Очаква се доставките да започнат през 2020 година.

Водещи

Най-четени