ВиК-тата: Социално подпомагане трябва да има не само за отопление 06.06 | 16:47

За да се ликвидира проблемът с водоснабдителния сектор, ще трябват общо 12 млрд. инвестиции, казват от сектора

От iNews.bg

Темата за бедност в сектора на ВиК услугите е постоянно на дневен ред. Това заяви Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите (БАВ) по време на презентацията си на конференцията "Превенция на проблемните плащания в ютилити сектора", организирана от "Новините Груп". Според думите му, въпреки опитите на сектора от 15 години да се въведе социално подпомагане на уязвимите групи, това не се случва. А е изключително важно. Според Иванов нивото на събираемост на ВиК операторите период 2009 - 2014 г. е 86%, според доклад на КЕВР. Друг доклад - сравнителен анализ на самите ВиК оператори, сочи сходни данни.

Събираемостта на фактурираните услуги е средно е 85 на сто, докато в Западна Европа този процент е 97 на сто. Най-добра е събираемостта в Русе, а в Добрич - най-лоша. А в цените се залага 100% събираемост, но това ниво не се постига, подчерта Иванов. 

Нивото на загуби в мрежата е друг основен проблем на ВиК-операторите. Неотчетеното водно количество са не само физически загуби по мрежите, а и търговски загуби - кражби, липса на водомери и т.н Които също са част от несъбраните задължения, посочи още Иванов. 

На фона на тези числа излизат данните за необходимите инвестиции - според не съвсем официалните данни - за привеждането на отрасъла в нормално експлоатационно състояние са необходими 12 млрд. лева. Те трябва да дойдат през цените на Вик-услугите, обясни председателят на БАВ.

За да заработи по-добре ВиК-секторът, са необходими и промени и допълнения в нормативната уредба. "В момента законодателната база в отрасъла е Законът за водите, но е необходим специализиран закон за ВиК сектора", отбеляза още Иванов. Реалната невъзможност за прекъсване на водоснабдяването влияе върху ниската събираемост. Към това трябва да се прибави и бавното съдебно производство. Сметките на ВиК операторите са толкова малки, че бавно се натрупва критичната маса, за да се пристъпи към принудително събиране на вземанията, обясни още той. 

Индивидуалните клиенти и етажната собственост - това е най-големият проблем, подчерта Иван Иванов. И поясни, че става дума за изразходваната вода извън собственото жилище. "Трябва да се търси нов режим между ВиК операторите и етажната собственост. На много места липсват целенасочени усилия за събиране на вземанията. Не на последно място е политическата намеса в отрасъла и мотивиране на ВиК операторите да не бъдат агресивни към събиране на вземанията по отношение на някои обществени слоеве", каза председателят на БАВ. Според него, на фона на тези причини, трябва да се направи по-лесен режим за прекъсване на водоснабдяването при системно неплащане на задълженията. 

По отношение на кражбите той подчерта дебело, че това е огромен проблем за ВиК-дружествата. "Цели групи крадат вода. А в същото време имотният регистър не съответства на базата данни. ВиК-операторът трябва да има взаимоотношение към етажната собственост, а не с отделните собственици. За това е необходима промяна в Наредба 4", обясни още Иванов.

Сред другите предложени мерки е внасяне на ДДС след получено плащане, за да остане финансов ресурс за инвестиции и евентуално въвеждането на по-ниска ставка ДДС върху тези услуги, каквато практика бе въведена в Румъния. Другото е поощряване на добри практики за обръщане към колекторски фирми. Прекратяване на толерантно отношение към определени групи, които целенасочено не плащат тази услуга, също трябва да бъде основен акцент в борбата срещу кражбите, отбеляза Иванов. Като пример той посочи софийския квартал "Филиповци", където годишно се потребява 1 млн. кубически метра вода, която не се плаща.

Водещи

Най-четени