Виетнамци искат да ядат наше сирене и кашкавал 30.11 | 15:22

Биологичното производство ни е приоритет, каза зам.-министърът на земеделието

От Ралица Стоянова

България може да предложи на Виетнамския пазар висококачествени български продукти като бяло саламурено сирене, кашкавал, кисело мляко и консерви. Това беше изтъкнато на среща между зам.-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова и зам.-председателя на икономическата комисия на Виетнамския парламент Нгуен Ван Фук, информират от МЗХ.

Боянова очерта основните промени, които са станали в земеделието след влизането на България в Евросъюза. "Фермерите ни вече произвеждат много по-конкурентна продукция благодарение както на директните плащания, така и на инвестициите по Програмата за развитие на селските райони. Имаме 2 млрд. евро за директни плащания и над 3 млрд. по програмата. Няма начин толкова много пари да не окажат положително влияние върху земеделието”, обясни тя пред виетнамските гости. 

Друга положителна промяна в селското стопанство, която беше изтъкната на срещата, е силното развитие на зърнопроизводство и необходимостта тази тенденция да се случи и с други сектори като зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството

"Трябва да залагаме на производството с добавена стойност, не само да произвеждаме и да изнасяме, но да преработваме и да имаме крайния продукт направен тук, а не навън”, изтъкна Боянова.

Тя обърна внимание и на друг приоритет в новата Обща селскотостопанска политика – връзката между земеделието и околната среда. "Биологичното производство ни е приоритет и пред него има сериозно бъдеще”, подчерта зам.-министърът.

 

 

 

Водещи

Най-четени