Виетнамци се юрнаха на български домати и череши 17.07 | 21:45

Търсенето на родни плодове и зеленчуци в азиатската страна е голямо

От Мина Стойчева

Виетнамци искат да купуват български домати, череши и ябълки. По пазарите в азиатската страна родните плодове и зеленчуци са на почит и търсенето е голямо. Това потвърди виетнамският посланик Ле Дък Лиу на среща с министър Димитър Греков в Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Оказва се, че виетнамците изкупуват като топъл хляб всякакви български храни, но най-вече проявяват интерес към черешите, доматите и ябълките от страната ни. Посланик Лиу подчерта, че нашенските продукти са добре разпознаваеми на виетнамските пазари и са известни с отличните си вкусови качества.

"Готови сме да работим усилено в тази посока и ще осъществим контакт между българските производители и виетнамските бизнесмени”, коментира министър Греков. Той подчерта, че в момента на дневен ред пред двете държави стои договорянето на изискванията по отношение на фитосанитарните норми.

Освен от далечен Виетнам български череши търсят по пазарите на съседна Румъния, както и в Русия. В тези страни плодовете, изкупени от българските борси, се продават на тройно по-високи цени. В началото на кампанията през пролетта изкупната цена на плодовете беше 5 лева за килограм.

Заедно с това в далечен Китай нашенските малини и череши станаха хит. През пролетта страната закупи храсти и овошки от Института по земеделие – Кюстендил. Тази година китайците получили и технологията, която ще им позволи сами да създават разсад от малините. Така скоро производството им в азиатската държава ще стане масово.

Водещи

Най-четени