Вижда се краят на следарбитражната сага за АЕЦ „Белене” 22.10 | 13:08

Ликвидирането на дълга и лихвите дава нов шанс за развитието на проекта

От iNews.bg

Четири месеца след решението на Арбитража за АЕЦ "Белене", с което българската НЕК бе осъдена да заплати 620 млн. евро на руската "Атомстройекспорт", в тунела на Втора атомна се вижда светлина. Следарбитражната сага около спрения проект е на път да приключи. Основание за това дават резултатите от втората среща на българо-руската експертна група за АЕЦ "Белене". Първата работна група бе проведена в началото на септември в София.

На 13 октомври 2016 г. в Москва първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация "Росатом" Кирил Комаров и министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова проведоха работна среща. На нея бяха обсъдени конкретни въпроси, насочени към бързото изпълнение на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева по отношение на АЕЦ "Белене".

Държавната корпорация "Росатом" приветства стъпките на българската страна, насочени към създаване на необходимите условия за изпълнението на арбитражното решение. Българският парламент в спешен порядък прие закон за отпускане от държавния бюджет на финансови средства за НЕК, с които българската компания да се разплати с "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене". В рамките на срещата в Москва, адвокатите, представляващи двете страни, започнаха дискусии по условията за потенциално уреждане на въпроса с разплащането. Както предвижда приетият Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ, плащанията ще се извършат на базата на подписано между двете страни споразумение.

Така 4 месеца след решението на международния съд краят на сагата се вижда. На път е да се спре и безмилостният ход на лихвения часовник, който се движи със скорост 167 000 евро на ден. Лихва, която бърка в джоба на всеки българин. Краят на сагата с разплащането дава възможност на българското правителство да търси нов път за реализация на проекта, за който ядрените експерти твърдят, че е абсолютно конкурентен както от финансово-икономическа гледна точка, така и от технологична, а и като степен на реализация и фаза на напредналост. Усилията на управляващите да се справят с казуса са на лице. На лице е и готовността на руската страна да подпомогне процеса, както за разплащането, така и за евентуалната реализация на АЕЦ "Белене" независимо кой модел ще избере българската държава. Само дано светлината в края на тунела, заради политическите боричкания, които за пореден път набират сила около проекта за АЕЦ "Белене", особено поставени в контекста на президентските избори, да не се окаже вместо изход - насрещно идващ влак. Защото пак всичко ще е за сметка на обикновения българин – и набъбналата следарбитражна сметка, и пропуснатият шанс за нови работни места, и изпадането на България от елитния клуб на развиващите ядрена енергетика страни.

Автор: Иво Петров, енергиен наблюдател

Водещи

Най-четени