Вижте как да се представим успешно на интервю за работа 28.01 | 10:14

Обърнете внимание и на баналните въпроси

От Петя Бързилска

Книги за професионална реализация и експерти по кариерно развитие често споделят съвети за правилното търсене на работа. Всичко започва от интервюто, категорични са те. И тъй като провеждането на събеседване от тази категория е толкова изпитано и усъвършенствано във времето, че има своите устойчиви тенденции и етикет, в повечето случаи ние знаем какво да очакваме от него.

Истината е, че колкото и голям опит да имаме в търсенето на работа и провеждането на интервюта, обикновено пак се оказваме неподготвени при следващия разговор, след който се надяваме да получим желаната от нас длъжност. Затова се налага да разчитаме на естествените си чар и професионализъм.

В действителност има няколко въпроса, които почти всеки работодател ще ви зададе.

Те са:

1. "Разкажете ми малко за себе си"

Най-вероятно това ще е първият въпрос, който ще ви зададат. Отговорът ви трябва да бъде изпипан като професионален имейл. В няколко изречения трябва елегантно да съчетава като опорни точки вашия образователен и професионален опит, които да са представени с еднаква тежест на бъдещите ви цели.

"Всички тези неща работодателят сигурно вече е прочел във вашето CV, но това е лесен начин да откриете разговора и да поведете останалата част от интервюто”, обяснява експертът.

2. "Защо се интересувате от позицията?”

Никой не иска да наеме служител, който няма да бъде отдаден и увлечен в работата, която ще трябва да върши. Щастливите служители са по-ефективни и по-продуктивни.

Ето защо представителят на фирмата, в която кандидатствате, ще очаква да чуе от вас специфични мотиви да желаете мястото. Ако са само финансови, това с нищо няма да ви отличи от останалите кандидати. Щом обаче намесите своите ценности, страст, личен опит и т. н., ще дадете първите сигнали на работодателя, че сте подходящият човек за длъжността.

А другите въпроси и как успешно да отговорите на тях може да прочете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени