Винарите първи ще получат пари от Европа 24.04 | 09:09

Младите фермери с европроекти от края на май

От Мария Стоянова

Винарите ще са първите, които ще могат да получат пари от Европа след старта на новия програмен период. Избите и лозарите ще могат да подават документи по националната програма за подпомагане на сектора от днес, съобщи шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Младите фермери пък ще могат да подават документи за подпомагане по новата Програма за развитие на селските райони в края на май или началото на юни, съобщиха от земеделското министерство.

За евросредства ще могат да кандидатстват земеделските стопани под 40-годишна възраст. Освен това те трябва да са регистрирали фермата си не по-рано от средата на 2009 година.

Фермерите ще могат да разчитат на подпомагане в рамките на пет последователни години. Срещу това те трябва да се ангажират да постигнат определен ръст на отглежданите животни или на обработената земя, пише "Стандарт".

В края на годината пък може да бъде отворен прозорец за прием на документи за подпомагане на проекти на общините. Те могат да кандидатстват за изграждане на канализация, водоснабдителни системи, детски площадки, спортни зали, пътища и други съоръжения, които ще подобрят живота в селата. Общините обаче ще трябва да са много стриктни при подготовката на проектите и провеждането на търговете за обществени поръчки.

Водещи

Най-четени