Виното и спиртните напитки – с какво ще им помага новият закон? 29.11 | 15:36

Производството на грозде и вино пада през последните години

От Ивайло Ачев

Спадът в производството на грозде и вино у нас е вече факт, показват данните на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

През последните три години най-голям добив на грозде у нас има през 2009 година – 182 хил. тона. През тази година добивът е от 161 500 тона, а през 2010 година – 148 454 тона. Съответно произведеното през 2009 година вино е 121 580 300 литра, а през миналата година възлиза на 102 972 900 литра.

Именно проблемите на сектор "Вино" и новият Закон за виното и спиртните напитки бяха обсъдени днес в хотел "Дедеман София Принцес". По време на събитието бяха засегнати няколко основни точки в законопроекта.

На първо място се поставя въвеждането на лозарски регистър. Неговата цел е да се игради информационна система за лозята у нас заедно с интегрираната система за администриране и контрол по отношение на идентификацията на производителите и на стопанисваните лозарски парцели.

В законопроекта се поддържа и забраната за ново засаждане на лозя, освен в случаите на изкореняване, презасаждане и засаждане с права от националния резерв. Неизпълнение на задължението за изкореняване следва да води до налагане на имуществени санкции в размер най-малко на 12 000 евро на хектар.

С новия законопроект се въвеждат и нови категории лозаро-винарски продукти. Това са вината със защитено наименование за произход (ЗНП), защитено географско указание (ЗГУ) и сортовите вина.

Етикетирането на вината трябва да се извършва, като се отчитат интересите на потребителите и производителите. За защита на тези общи интереси означаването на сорта и годината на реколтата ще става след сертифициране на вината.

В законопроекта са направени редица облекчения за производителите, като са въведени единни документи за водене на технологичен контрол, изискващи се от различните контролни органи.

По предложение на браншовите организации се засилват контролните функции на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ). Контрол на гроздето, производството на вино и търговията с тези продукти включително и в заведенията за обществено хранене, ще се извършва от ИАЛВ. С новите си функции ИАЛВ ще извършва изцяло регистрация на производителите на грозде и вино с цел ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност;

Новият Закон за виното и спиртните напитки дава специфични определения за "ракия", "мастика", както и дестилатите за тяхното производство. Целта на определенията е да подчертават традиционния характер на българските напитки и по-специално на ракията.

По отношение на промените в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор има предвидени средства по три мерки – преструктуриране и конверсия на винени лозя, застраховане на реколтата и промоция на вина в трети страни.

Водещи