Висш мениджър в Barclays подаде оставка 02.07 | 11:47

Председателят на борда на директорите подаде оставка заради скандал с манипулиране на кредитния процент Libor

От Ралица Стоянова

"Отговорността повече не може да бъде прехвърляна". С тези думи председателят на борда на директорите на британската банка Barclays Маркъс Ейджиъс потвърди новината, че си е подал оставката, информира BBC.

Причината за оставката е избухналият скандал заради това, че банката се е опитвала да манипулира междубанковия лихвен процент за кредитиране Libor. Barclays беше глобена с 450 млн. долара.

Главният изпълнителен директор на банката Боб Даймънд ще отговаря на въпроси на комисия към Министерството на финансите в сряда, а Ейджиъс ще се срещне с комисията в четвъртък.

От банката заявиха, че Ейджиъс ще остане на поста си, докато се осигури негов приемник.

Ейджиъс, който освен това е член на Изпълнителния съвет на BBC, заяви, че събитията от миналата седмица са доказателство за "неприемливите стандарти на поведение в рамките на банката". Той допълни, че констатациите са "нанесли съкрушителен удар" на репутацията на финансовата институция.

В резултат от скандала, бордът на директорите на Barclays е назначил одит на бизнес практиките в рамките на банката, който ще се извършва от независим орган. Доклад от проверката ще бъде предоставен на новия заместник-председател на борда сър Майкъл Рейк​​.


Водещи

Най-четени