Вкараха биопроизводителите в електронен регистър 20.03 | 12:03

Гпреков иска зеленчукопроизводителите да се обединят в сдружения

От Елица Елефтерова

Обновеният Регистър на производители, преработватели и търговци на земеделски продукти и храни, произведени по правилата за биологично производство вече има и електронен вариант. Той дава актуален списък с информация за био операторите в страната по области и с обявените от тях дейности. 

С този регистър потребителите могат да направят справка за актуалност на дейността на даден производител, преработвател, търговец или вносител, като могат да търсят по име, област или продукт. Предвижда се освен информацията за дейностите на операторите, да се добавят и актуалните сертификати за произведените от тях продукти.

Нова възможност в Регистъра е подаването на заявления на стартиращите оператори по електронен път. Досега операторите обявяваха започването на дейност, като изпращаха формулярите си разпечатани по пощата, което забавяше процеса на актуализиране на данните. Възможността за подаване на формуляр по електронен път пък ще облекчи операторите и ще съкрати времето за включването им в регистъра.

Сайтът ще се доразвива и ще предлага и допълнителна полезна информация, както за потребителите на биологични продукти, така и за всеки, който иска да стартира дейност като биологичен земеделски производител, преработвател или търговец. 

По-рано през деня министъра на земеделието Димитър Греков коментира, че е убеден, че схемата за дребните фермери ще помогне много зеленчукопроизводителите в страната. Схемата ще започне да функционира от догодина и освен за подпомагане на малките производители, ще накара много от фермерите да излязат от сивия сектор, защото ще трябва да плащат данъци и осигуровки.

Греков посочи, че от самото начало на управлението е насочил усилията си за това зеленчукопроизводителите да се обединят в сдружения, за да продават не само на нашия пазар, но и навън. "Те произвеждат наистина много качествена продукция, но малка по обем”, подчерта министърът.

Той припомни, че са проведени редица срещи и с търговските вериги. На тях е станало ясно, че най-големият проблем пред родните производители е, че те не могат да гарантират регулярни доставки през годината. "Решението е да се сдружават не само за да реализират продукцията си, но и за покупка на семена, торове и препарати”, обясни Греков.

Министърът съобщи, че в новия програмен период ще има специални мерки, с които да се поощрява сдружаването, което ще даде възможност да се скъси веригата от производителя до купувача.

Друга мярка е създаването на външнотърговско дружество, което да търси възможности за реализиране на част от земеделската продукция.

 

Водещи

Най-четени