Вкарват в "правия път" младежи за 81 млн. лв. 10.12 | 10:21

Целта е около 40 000 подрастващи да започнат работа догодина

От Десислава Маданска

Близо 81 млн. лв. са предвидени за откриване, ограмотяване, квалифициране и намиране на работа за младежи, които са отпаднали рано от училищата. Това предвижда Националният план за борба с високата безработица сред младите до 29 години. Инициативата за следващата година ще се финансира както с евросредства, така и с пари от националния бюджет.

Правителството трябва да защити документа пред Европейската комисия (ЕК) до края на годината.

Целта на инициативата е около 40 000 младежи да бъдат обучени и да започнат работа догодина.

За издирването, обучението, квалификацията и намирането на работа на младежите ще отговарят три министерства, сдружението на общините, синдикати, работодатели и неправителствени организации.

Идеята е образователното министерство да казва на социалното кои са младежите, напуснали преждевременно училище, информира в. "Труд". Информацията ще се предава на посредниците в бюрата по труда, които трябва да стигнат до всеки безработен и да го убедят да се регистрира на трудовата борса, за да се възползва от възможностите за обучение и работа.

Задачата на сдружението на общините е кметовете да дават информация за младежите, които никога не са посещавали училище, като с всеки ще се работи индивидуално.

Инициативата предвижда още да се създаде система за "ранно предупреждение за младежи с високи рискове от отпадане от образователната система". За да могат подрастващите да бъдат задържани в училище, ще се въведат по-гъвкави форми на обучение – дистанционно, индивидуално, самостоятелна подготовка.

Водещи

Най-четени