Вкарват процеса по отнемането на лиценз в закон 06.03 | 14:28

Одитите на ЕРП-тата ще са готови след 30 април

От Десислава Маданска

Целият процес по отнемане на лицензиите на енергийни дружества ще бъде описан в законови промени, които ще бъдат предложени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това заяви председателят на регулаторния орган Боян Боев.

По думите му, ако се наложи да се стигне до такава мярка, то тя не е описана детайлно в Закона за енергетиката и Наредба 3 от 21 март 2013 г.

Измененията ще внесат яснота и при това дали следва да се смени собствеността и как ще се издаде лицензия на друг оператор.

По думите му електроразпределителните дружества оперират с енергийната система, затова не можем да си позволим да не минава ток по жицата дори за секунда, защото това касае националната енергийна сигурност на страната.

Боев заяви, че след 30 април, когато трябва да приключат одитите на електроразпределителните дружества, ще стане ясно дали има основания за отнемане на лицензи.

"Не можем да кажем каква да е собствеността на електроразпределителните дружества, регулираме независимо от тяхната собственост", коментира Боев.

Относно публикувани заявления за увеличение на цените на електроенергията по веригата, Боев припомни, че според законовите изисквания дружествата, предоставящи обществена доставка, трябва да направят това на сайтовете си до края на февруари, информира БТА. Той посочи, че в регулатора няма нито едно постъпило заявление до момента. Очакванията са компаниите да ги внесат в комисията до края на март. Едва тогава ще стане ясно дали отговарят на публикуваните вече намерения.

Очаква се резултатите от одитите да бъдат отразени при определяне на цените от 1 юли, когато започва новият регулаторен период.

Водещи

Най-четени