Владимир Малинов: Усилено се работи по проекта за 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" 05.06 | 13:45

Всички касети в 5-и блок на централата са заредени

От iNews

Усилено се работи по проекта за 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви министърът на енергетиката Владимир Малинов. По думите му вече има твърд ангажимент от банка, която ще осигури финансирането, както и от двете компании, които ще изпълняват проекта.

Що се отнася до 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" министърът увери, че диверсификацията на ядреното гориво вече е факт и всички 43 касети са заредени, като се очаква през следващата седмица плановият годишен ремонт да приключи и реакторът да бъде пуснат в системата. Малинов коментира и ситуацията в Маришкия басейн, като в късния следобед се очаква той да се срещне с ръководствата на синдикалните организации и представители на компаниите и местната власт, предаде НОВА.

"Решението на Народното събрание по отношение на комплекса "Мини Марица – изток” и по-скоро на минното дело е устойчиво. Ние сме поели ангажимент да осигурим 1 млрд. лв. в рамките на 4 години за процеса по рекултивация и устойчивата работа на мините. Това безспорно ще се отрази и на работата на операторите на централите и съответно не само за ТЕЦ 2, но и за целия регион”, обясни Малинов. 

Водещи