Владислав Горанов: Фискалният резерв е стабилен 08.04 | 18:52

Парламентът задължи финансовия министър да се отчита за капиталовите разходи

От iNews.bg

"Фискалният резерв на страната е стабилен. Призовавам БСП да не внушава манипулативна информация за нивата на дълга". Това заяви в парламента министърът на финансите Владислав Горанов. Заедно с вицепремиера по икономическите въпроси и еврофондовете Томислав Дончев той участва в поискания от социалистите дебат за финансовата политика на правителството.

"Не помагате за подобряване на качеството на политическия дебат с подобен тип внушения, с подобен тип дебат. Първо си оправете вашата партийна каса, после дръжте отговорност за държавната", обърна се министърът към представителите на левицата, като им отправи намек за задигнатите 130 000 лв. от партийната каса на "Позитано" 20.

Междувременно по искане на левицата парламентът реши финансовият министър да информира бюджетната комисия как държавата ще похарчи над 2,5 млрд. лв. за капиталови разходи.

Според Корнелия Нинова от БСП има драстично разминаване между това, което правителството и премиерът Бойко Борисов говорят и оценките на Европейската комисия в сравнение с това, което кабинетът представя в България за жизненото равнище на хората и развитието на икономиката.

Опозицията настоява за повече пари за социални дейности. "Искаме излишъка, който сте събрали от два 2,5 млрд. лв., да го инвестирате в доходи, в икономика", призова Нинова.

Вицепремиерът Дончев видя противоречие в тезите на социалистите. "Чувам една ярка теза, че трябва да се увеличават публичните разходи. В същото време обаче представител на същата парламентарна група се оплаква, че публичните инвестиции потискали частните. Кое от двете е вярно?", попита той.

 

Дончев и горанов отрекоха твърденията, че България ще връща на Европейската комисия голяма сума заради нарушения по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Програмата е приключила успешно в края на миналата година, средствата са възстановени в по-голямата си част. Останали са само 4-5 милиона евро за възстановяване, обясни ресорният вицепремиер Дончев.

Водещи

Най-четени