Влаковете - бързи и с интернет от 2014 г. 13.07 | 09:42

4-5 милиона лева са загубите от кражбите на горива в БДЖ годишно

От Ралица Стоянова

От 2014 година ще бъдат факт новите влакове с телевизия, интернет и високи скорости. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски пред bTV.

До няколко дни ще бъдат възможни скорости от над 140 км в час в отсечката Пловдив- Димитровград, обеща министърът.  В момента се съгласува новият график и до дни разпределението на влаковете в отсечката ще е факт.

До месец ще бъдат пуснати в експлоатация и нови спални вагони.

За закупуване на нови влакове до 1 януари 2014 година могат да бъдат усвоени 600 милиона лева. А в момента се правят инвестиции за над 1 милиард, които ще приключат след 2 години.

4-5 милиона лева са загубите от кражбите на горива в БДЖ годишно, съобщи Московски. След като се краде, има и къде да се пласира, смята министърът. По думите му разследващите последния опит за кражба на гориво предстои да установят цялата схема.

"Всички честни хора, които се трудят в железниците. заслужават уважение", каза Московски, но отбеляза, че в длъжностната характеристика на нощната смяна не пише, че трябва да се ходи с туба и маркуч.

По повод спряната субсидия на БДЖ от страна на финансовото министерство, Московски каза, че се надява за намиране на изход от ситуацията.

Той увери, че няма да има забавяне на заплатите в БДЖ поне за следващите два месеца.

Нас 350 хиляди души имат право на карти за безплатно пътуване с влак. Голяма част от тях не са от системата на железниците. Ако тези карти бъдат отнети като привилегия, се очаква приходите на компанията за година да се увеличат с 200 милиона лева.

Водещи

Най-четени