Вложители: КТБ може да функционира нормално с наличните си пари и държавна гаранция 29.09 | 09:25

10 млрд. лева ще са щетите при фалит на банката, смятат те

От iNews.bg

Корпоративна търговска банка може да функционира нормално и в момента с наличните ѝ 1,5 млрд. лева кеш и държавна гаранция. Това заявиха на пресконференция вложители в поставената под специален надзор банка, обединени във Фейсбук групата "КТБAlive”.

Според тях ако финансовата институция фалира, щетите ще са общо 10 млрд. лева. В сумата се включват парите, които ще бъдат изплатени на вложителите, евентуалните обезщетения по делата, които имат право да заведат, загубите от ДДС и други данъци заради блокирани пари на фирми, обезщетенията за безработица, които трябва да се изплащат на съкратените в тези компании, и т.н.

Според Даниел Божилов, представител на групата "КТБAlive”, има сценарии банката да бъде поставена в технически фалит. "Това ще стане, след като на 20 октомври излезе докладът на одиторите. Той ще покаже, че банката е с няколко милиона отрицателен капитал, БНБ ще плеснат с ръце и ще обявят, че тя е в технически фалит”, обясни Божилов.

Друг представител на групата – Божидар Томалевски, пък обвини управителя на централната банка Иван Искров в лъжа. "Той отново излъга – че българското законодателство не е адаптирано към европейското, заради което ЕК стартира процедура срещу България”, заяви Томалевски, според когото БНБ разполага с достатъчно адекватен инструментариум, за да отвори банката, а не да я фалира.

Вера Ахундова – мениджър на фирма с депозит в КТБ, обяви от своя страна, че част от собствениците на активи в банката ги укриват и прехвърлят на чужди имена и фирми. По думите ѝ източване върви и по линия на самите квестори.

"Това става с високи заплати и неизвестно какви хонорари. Четирима души вземат по 30 000 лева на месец, или общо 120 000 лева. За 6 месеца това прави близо 1 милион лева”, заяви Ахундова, цитирана от "Монитор".

Към исканията на вложителите се присъедини и председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. По думите му престъпната група, която причини проблема с КТБ, иска да върви докрай и единственият начин да се спре е чрез уличен организиран протестен натиск.

Междувременно от групата "КТБAlive” организират днес (29 септември) пореден протест с искане за отваряне на банката. В столицата те ще се съберат в 18:30 часа пред сградата на Българската народна банка (БНБ). Клиентите и служителите на оставената под специален надзор финансова институция ще протестират и в Пловдив, Варна и Бургас.

Най-четени